• CZECHOWICE-DZIEDZICE
  • Obradowało XVIII Zgromadzenie Ogólne Związku Powiatów Polskich
  • BUCZKOWICE
  • PORĄBKA
  • SZCZYRK
  • JAWORZE
  • JASIENICA
  • KOZY
  • WILAMOWICE
  • WILKOWICE
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • Kultura kluczem do naszej wyobraźniPowiat Bielski Więcej
  • Sportowe podsumowanie 2016 rokuPowiat Bielski Więcej
  • Pieszo przez szlaki powiatu bielskiegoPowiat Bielski Więcej
  • Laureat XVIII edycji Nagrody im.ks. LondzinaPowiat Bielski Więcej
  • XVIII Powiatowe Spotkania Amatorskich Grup Artystycznych "SAGA" Powiat Bielski Więcej
  • Smacznie, tanecznie i śpiewająco czyli Święto Powiatu BielskiegoPowiat Bielski Więcej
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Smacznie, tanecznie i śpiewająco czyli Święto Powiatu Bielskiego

04 Lip 2017

W dwudziestoletnią historię naszego powiatu pięknym  akcentem wpisuje  się doroczne ŚWIĘTO POWIATU BIELSKIEGO. Z satysfakcją mogę stwierdzić, że jest to wydarzenie które umacnia więzy między naszymi gminami integruje naszą powiatową rodzinę, jest okazją do spotkań w gronie przyjaciół i rodziny. To także wspaniała okazja do prezentacji dorobku kulturalnego i artystycznego powiatu bielskiego, naszego folkloru, obrzędów i zwyczajów, naszego powiatowego dziedzictwa kulinarnego – powiedział Starosta Bielski Andrzej Płonka inaugurując powiatowe święto, które w br. miało miejsce w Bystrej na terenie gminy Wilkowice. Licznie przybyłych mieszkańców powiatu bielskiego witali także wicewojewoda Śląski Jan Chrząszcz, przedstawiciel Marszałka Województwa Śląskiego Rafał Ryplewicz oraz wójt gminy Wilkowice Mieczysław Rączka.

Stałym i niezwykle atrakcyjnym punktem Święta Powiatu jest Przegląd Potraw Regionalnych „Kulinarne Dziedzictwo polsko-czeskiego pogranicza” realizowany w ramach Mikroprojektu pn. "Kultura w kalejdoskopie" - promocja atrakcji kulturowych polsko-czeskiego pogranicza.” Współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu INTERREG V-A Republika Czeska – Polska 2014-2020 oraz z budżetu państwa za pośrednictwem Euroregionu Beskidy.

37 Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu bielskiego i jedna z Czech Sdružení obcí povodí Stonávky w Trzanowicach dało pokaz kulinarnego kunsztu. Barbara Rosiek  Kierownik działu etnograficznego Muzeum Miejskiego w Żywcu, a zarazem przewodnicząca jury oceniającej potrawy powiedziała: zdecydowana większość przygotowanych do przeglądu potraw to potrawy tradycyjne charakterystyczne dla poszczególnych regionów powiatu bielskiego. Wiele z proponowanych w Przeglądzie potraw może być także spożywanych w ciągu całego roku. Niektóre (np. bazujące na kiszonej kapuście, suszonych ziarnach i owocach) bardziej odpowiadają potrzebom i dawnym możliwościom żywienia w chłodnych porach roku niż latem. Dlatego uwzględniając zróżnicowanie kulturowe regionów tworzących powiat bielski szczególną uwagę zwracaliśmy na dawne potrawy i wyroby, które mają charakter letni. Wśród potraw tradycyjnych przygotowanych przez partnera czeskiego z Trzanowic na szczególną uwagę zasługuje Brótwaniok, czyli produkt drożdżowy spożywany z masłem, wykorzystywany często podczas letnich posiłków.

 Jury dokonało oceny w 5 kategoriach zgodnie z regulaminem Przeglądu. Wszystkim uczestnikom „kulinariów” przyznano równorzędnej wartości nagrody rzeczowe. Komisja oceniająca przyznała dodatkowo 5 statuetek za najbardziej tradycyjną potrawę w każdej z konkursowych kategorii. Statuetki otrzymali:

Kategoria - ZUPY : KGW w Czechowicach-Dziedzicach – Zupa z kalarepy

Kategoria – DANIE GŁÓWNE: KGW w Bielowicku – Czarne kluski z boczkiem

Kategoria - PRODUKT: KGW nr 1 w Jaworzu - Pasztet chłopski z mięsa koziego

Kategoria – CIASTA I DESERY: KGW w Wieszczętach – Kołacz z rabarbarem

Kategoria – NAPOJE I NALEWKI: KGW w Bystrej – Nalewka Malinówka

Biuro ds. Promocji Powiatu, Kultury, Sportu i Turystyki przyznało wyróżnienie za całokształt: Sdružení obcí povodí Stonávky w Trzanowicach.

Urząd Miasta Bielska – Białej nagrodził za całokształt: KGW nr 1 w Jaworzu.

Przyznano również nagrodę Urzędu Gminy w Wilkowicach: KGW w Porąbce za potrawę – Królik w sosie śmietanowym.

Nagrodę przyznał również Rejonowy Związek Rolników Kółek i Organizacji Rolniczych:

KGW Międzyrzecze Dolne za całokształt i wystrój stoiska.

Nagrodę za całokształt od Urzędu Marszałkowskiego w Katowicach otrzymało: KGW w Dankowicach.

Nagrody specjalne od Przewodniczącej Komisji Oceniającej – Pani Barbary Rosiek:

KGW w Kaniowie za Zupę ziemniaczaną z kondrotkiem, KGW w Roztropicach za Buchtę drożdżową, KGW w Rudzicy za Moczkę z kury.

Po części kulinarnej rozpoczęły się na estradzie w Bystrej występy artystyczne. Publiczność bawiły: Zespół Taneczny z Trzanowic, Zespół Regionalny Porąbczanie, mażoretki Gracja ze Starej Wsi, Zespół Pieśni i Tańca Ondraszek, Zespół Wokalny Włóczykije oraz zespół Rico Sanchez.

Na uroczystość święta powiatu przybyli m.in: Przewodniczący Rady Powiatu Jan Borowski, Wiceprzewodniczący Rady Grzegorz Gabor, Członek Zarządu Powiatu Katarzyna Adamiec, radni powiatowi: Janina Janica – Piechota, Władysława Gańcarczyk, Ewa Kmiecik – Wronowicz, Helena Byrdy – Przybyła, Bogusław Stolarczyk, Adam Handzlik, Przewodniczący Rady Miasta Jarosław Klimaszewski, Dyrektor Wydziału Turystyki, Kultury, Sportu i Promocji Powiatu  z Żywca Mirosław Dziergas, a także Jerzy Stanclik Przewodniczącego Rady Gminy w Bestwinie,  Józef Caputa  Wójt Gminy Buczkowice, Marian Błachut Burmistrza Miasta Czechowice – Dziedzice, Janusz Pierzyna  Wójta Gminy Jasienica, Czesław Bułka – Wójta Gminy Porąbka, Antoni Byrdy Burmistrz Miasta Szczyrk , Marian Trela – Burmistrza  Wilamowic. Obecni byli także goście z  Czech na czele z  Karelem Deutschera  Zastępcą Primatora Frytka -  Mistka, oraz przedstawiciele Ochotniczych Straży Pożarnych, ośrodków kultury, bibliotek i lokalni przedsiębiorcy.

Organizatorem Święta Powiatu było Starostwo Powiatowe w Bielsku – Białej. Kierownik Biura Promocji Powiatu Jolanta Konior podkreśliła, iż wartością dodaną tego święta jest fakt, że każdego roku organizujemy go w innej miejscowości włączając się jednocześnie w uroczystości organizowane przez daną gminę. W tym roku nasze święto towarzyszyło XXII Dniom Bystrej. Korzystają na tym wszyscy, gdyż oferta kierowana do publiczności, do naszych mieszkańców jest bogatsza i mówiąc wprost niezwykle atrakcyjna.

                                               Tekst i foto Jarosław Jesionka